Răspândirea printerelor flatbed a adus în prim plan problema finisării materialelor imprimate.
Dacă materialele în rola pot fi în mare parte decupate cu ajutorul trimmerelor sau a plotter-cutterelor, diversitatea materialelor care se pot imprima cu printerele flatbed aduce provocări tehnice serioase.
Avem de a face cu două abordări tehnice care acoperă segmente diferite, dar se intilnesc și într-o zona comună. Este vorba despre cutterele flatbed și CNC-urile cu freză, cunoscute în limbaj comun drept routere.
Cutterele flatbed se definesc prin faptul că scula de bază pentru tăiere este un cuțit tangențial, mult mai robust însă decât la cutter-plotterele pentru materiale în rolă. Vorbim de o presiune pe cap suficient de mare pentru a tăia folii din PVC dur de 1mm grosime sau plăci din PVC expandat de 3 mm (la o viteză de 1.000 mm/secundă!). Acest tip de cuțit taie fără probleme următoarele tipuri de materiale: hârtie, carton duplex, folii din PVC, PET, PP, banner, cauciuc etc.
Pe lângă cuțitul tangențial, pe cuttere au fost introduse și alte tipuri de scule de tăiere pentru a lărgi gama de materiale ce pot fi debitate.
Cuțitul oscilant a fost introdus pentru a rezolva tăierea materialelor de tip carton ondulat, foamboard (KAPA), plăci celulare din carton, burete, anumite tipuri de textile, mochetă etc. Acționarea cuțitului oscilant poate fi făcută electric sau pneumatic în cazul materialelor mai dure (carton ondulat triplex, cauciuc).
Un alt exemplu de sculă introdusă ulterior pentru a mări versatilitatea cutterelor flatbed este cuțitul cu disc rotativ (DRT) pentru textile și bannere.
În cele din urmă, pentru a putea tăia și materialele în plăci cu duritate mare, a fost introdus un modul de frezare.
Pentru ușurință în utilizare, în cazul cutterelor Zund avem un sistem de suporți de sculă care poate conține simultan trei tipuri de scule. Putem trece astfel de la tăierea unui tip de material la altul, fără a interveni în operarea echipamentului.
De exemplu, pentru producția de ambalaje din carton duplex și carton ondulat, vom configura cutterul cu cuțit tangențial, cuțit oscilant și sculă de biguire, pentru a executa toate operațiunile necesare la o singură comandă.
O caracteristică esențială a cutterelor este că pot fi dotate cu sisteme de transport cu bandă pentru tăierea în mod continuu a materialelor în rolă. Pentru producția de ambalaje se pot adauga de asemene și sisteme de încărcare automată a colilor.
O rolă imprimată va putea fi finisată de la cap la coadă fără intervenția operatorului, oricât de lungă ar fi ea.
Routerele sunt utilaje create pentru decuparea materialelor rigide, scula de bază fiind un motor cu freză. Vorbim de utilaje robuste (un batiu de router are chiar și 3 tone) create pentru a realiza prelucrări care necesită puteri de lucru mari (motoarele de acționare a sculei pot varia între 2 și 16 kW) – tăierea de plăci acrilice (PLEXIGLAS), aluminiu compozit și aluminiu solid, lemn, PAL, MDF, materiale care se folosesc destul de mult ca suport în imprimarea flatbed.
Pentru a mări versatilitatea routerelor, producătorul Multicam a introdus și posibilitatea de a monta alaturi de freză și scule de tăiere cu cuțit oscilant sau cu cuțit tangențial.
Evident că existența unui sistem optic de recunoaștere pe contur a imaginilor imprimate este absolut necesară pentru o debitare de precizie.
În cazul cutterelor dotate cu bandă de transport, putem decupa o imagine imprimată chiar dacă este mai mare decât lungimea mesei cutterului, grație sistemului de paginare implementat în softul de tăiere.
Dacă ar fi să recomandăm posesorilor de printere flatbed ce tip de echipament de finisare să aleaga, am putea spune:
– dacă se dorește decuparea materialelor în rola, cutterul este singura opțiune;
– dacă producția de ambalaje imprimate este importantă, din nou mergem pe varianta cutter;
– dacă volumul de materiale rigide gen PAL, MDF, aluminiu este mare, solutia este un router;
– pentru toate celelalte aplicații trebuie să țineți cont de ponderea lor. Un modul de router de pe cutter va putea tăia orice tip de material, dar nu vă recomandăm să tăiați cantitați mari de MDF de exemplu. In același timp, este un pic excesiv să “plimbați” un pod rulant de router (care poate cântări peste 200 kg) pentru decuparea unor cantități mari de folii sau de cartoane duplex.